Kleuren van het Nederlandse spoorweg materieel

Om de modelbouwer wat tot hulp te zijn in het schilderen van de modellen hebben we in onderstaande download een bestand beschikbaar waarin we van de rijtuigen en goederenwagens de kleuren en opschriften beschrijven.

Ik ben uit interesse al vele jaren bezig zoveel mogelijk informatie over de kleuren en opschriften van het materieel van NS en haar voorgangers te achterhalen (tot ca 1970) om dat tot boekvorm uit te werken. Helaas is tijdgebrek een probleem zodat het verschijnen hiervan nog wel enkele jaren kan gaan duren.
Als beknopte handleiding in het bestand enkele gedeelten van het concept als hulpmiddel. Voor de plaatsing van de opschriften kunt u ook diverse bouwbeschrijvingen van ons raadplegen.

Het stuk beschrijft met name de rijtuigen en goederenwagens.

De locomotieven volgen later nog maar u kunt de bouwbeschrijvingen van o.a de NS 4500 en 8100 als goede richtlijn voor de SS en NBDS aanhouden. De HSM wordt tzt bij de NS serie 1000 beschreven.

Let op: Het gaat om concept teksten. Veel tekst is nog niet 100% nagelopen en er komen nog aanvullingen op. Het is ook niet compleet. Uitzonderingen worden niet beschreven en foto's met toelichting ontbreken hierin geheel. Dit alles komt tzt wel in de publicatie.
Mocht u desondanks opmerkingen hebben dan horen we dit graag!

Maykel Kastelijn 1-12-2018

DOWNLOAD DIT PFDF BESTAND DOOR HIER TE KLIKKEN


Het publiceren van dit stuk en/of uitsneden hiervan is niet toegestaan. Wel mag u vanuit uw website een directe link naar dit bestand maken.