Ombouwset 15 tons standaard koelwagens Art. t-20 (voorheen K-20)
Gewijzigd van bouwset naar ombouwset voor Brawa / Fleischmann koelwagen in 2013

Leverbaar in vele correcte particuliere uitvoeringen!

Momenteel leveren wij een zeer groot aantal authentieke Nederlandse particuliere koelwagens. Al deze wagens zijn schaalmodellen van bestaande wagens. De opschriften zijn steeds in de juiste kleuren, afmetingen en lettertype weergegeven, vrijwel zonder uitzondering met stuk voor stuk uitgetekende letters! Bij alle wagens zit een complete beschrijving met daarop o.a. vernummeringen, verbouwingen en mogelijke varianten aangegeven. Voordat een model wordt uitgebracht is er vaak lange tijd onderzoek naar het type wagen gedaan om alle opschriften na te zoeken en uit te tekenen (meestal letter voor letter). Vaak dienen (bedrijfs)archieven op oud reclame materiaal te worden nagezocht om de juiste kleur te bepalen. Het resultaat verzekert u ervan dat uw model daadwerkelijk een schaalmodel is.


Foto: Eén van de vele koelwagens van dit model die in het NS park waren opgenomen. Foto: J.A. Bonthuis 1950

Foto: Brawa model 48283, geschikt voor ombouw tot NS wagen

Het voorbeeld voor deze ombouwset werd in de jaren twintig door diverse Duitse fabrieken geproduceerd zoals Hawa en Gorlitz. Ze hadden 15 ton draagvermogen en waren dubbel of zelfs driedubbel geďsoleerd. Diverse bedrijven in Nederland kochten wagens van dit type rechtstreeks uit de fabriekscatalogus die dan wel in de NS nummering werden opgenomen maar eigendom van de firma’s bleven. Vandaar de achtervoeging “p” achter het wagennummer (particulier). Het remhuis werd bij de meeste wagens vanaf 1940 afgenomen maar bleef bij enkele wagens tot in de jaren vijftig aanwezig. Soms verviel het remhuis maar bleef wel het verhoogde bordes met handrem aanwezig die voortaan als parkeerrem werd gebruikt. Eind jaren ‘60 werden de laatste  wagens afgevoerd na  opkomst van gekoeld vrachtvervoer per weg en komst van nieuwe moderne koelwagens. 

Dit model is tot 2013 door ons geleverd als complete kunststof bouwset. In 2012 is door de firma Brawa een nieuw model uitgebracht van deze standaard Duitse koelwagen. Er zijn intussen een paar versies van verkrijgbaar. Het model is zeer fraai gedetailleerd waardoor u niet langer dit model zelf hoeft te bouwen. Met onze bijpassende opschriftensets kunt u van deze wagens een zeer fraaie Nederlandse koelwagen maken.
Van het model verwijderd u met een wattenstaafje dat u doopt in wat aceton (nagellak remover) de bestaande opschriften. Het onderstel haalt u bij voorkeur los en schildert u afzonderlijk. Eventueel het model aanpassen voor lange treeplanken, remhuis verijderen of bordes laten staan enz. (afhankelijk van uw versie) en wit overschilderen. Daarna de opschriften aanbrengen zoals op de de transfers meegeleverde tekeningen staan aangegeven, een vernislaag aanbrengen en uw model is gereed.

Het model wordt door Brawa in meerdere uitvoeringen geleverd onder de nummers 48267, 48268, 48277 (set van 3), 48281 (set van 2), 48282, 48283. Komende jaren zullen waarschijnlijk nog meer versies verschijnen. Richtprijs van een model is ca. 37,50 (najaar 2013). Fleischmann heeft een soortgelijk model in haar assortiment, echter wat minder gedetailleerd. Ook dit model is geschikt voor ombouw.