Ombouwset Brawa koelwagen naar bierwagen "Drie Hoefijzers"

Periode 1945 tot ca 1960    Art. T-20p3

Tekening: Toestand van deze wagens in de jaren vijftig.

Bierwagens van de NV bierbrouwerij "de Drie Hoefijzers" (v.h. F. Smits van Waesberghe) te Breda, periode 1935-1965
Deze wagens werden in 1922 door Hawa gebouwd voor de brouwerij "Smits / van Waesbergen" die de merknaam "de Drie Hoefijzers" voerde. Deze wagens kregen de nummers NS 560701-'710p. Vanaf 1945 werden de wagens beschilderd als afgebeeld met het brouwerij logo en wat gewijzigd lettertype. Het "Smits / van Waesbergen" logo zoals de wagens oorspronkelijk kende (zie art. k-20p9) was eind jaren dertig al komen te vervallen. Deze wagens waren oorspronkelijk voorzien van lange treeplanken met per zijde zes losse handgrepen op de zijwand. De hoektekens op de wagen werden pas vanaf 1927 aangebracht.
De gehele brouwerij werd in 1968 gefuseerd met de "Oranjeboom" bierbrouwerijen uit Rotterdam maar toen was de hele serie al buiten dienst.
Al in de jaren dertig werden de doorgaande treeplank afgenomen. Deze diende voor diensten in sneltreinen (met personenrijtuigen) waarbij de conducteur aan de buitenzijde langs de wagens moest kunnen om de kaartjes te controleren. Vanaf de jaren veertig werd ook het remhuis afgenomen bij grote revisies. Vaak bleef enkel een ijzeren bordes met de schroefrem over die daarna enkel als parkeerrem diende. De afgebeelde tekening laat een wagen zien waarbij de gehele handrem installatie is afgenomen.

NS uitvoering     Bouwset nr. T-20p3     prijs   9,-