Ombouwset Brawa koelwagen naar bierwagen "Drie Hoefijzers"

Periode 1922-1940    Art. T-20p9

Foto: De oorspronkelijke toestand van deze wagens.

Bierwagens van de NV bierbrouwerij "de Drie Hoefijzers" (v.h. F. Smits van Waesberghe) te Breda, periode 1922-1940
Deze wagens werden in 1922 door Hawa gebouwd voor de brouwerij "Smits / van Waesbergen" die de merknaam "de Drie Hoefijzers" voerde. Deze wagens kregen de nummers NS 560701-'710p. Het "Smits / van Waesbergen" logo zoals links op de wagen  was eind jaren dertig al komen te vervallen. Deze wagens waren oorspronkelijk voorzien van lange treeplanken met per zijde zes losse handgrepen op de zijwand. De hoektekens op de wagen werden pas vanaf 1927 aangebracht. In ca. 1935 werden de wagens opnieuw beschilderd en van een gewijzigd logo in kleur voorzien (zie art. k-20p3). 
De gehele brouwerij is in 1968 gefuseerd met de "Oranjeboom" bierbrouwerijen uit Rottterdam maar toen was de hele serie al buiten dienst.
Al in de jaren dertig werden de doorgaande treeplank afgenomen. Deze diende voor diensten in sneltreinen (met personenrijtuigen) waarbij de conducteur aan de buitenzijde langs de wagens moest kunnen om de kaartjes te controleren. Vanaf de jaren veertig werd ook het remhuis afgenomen bij grote revisies. Vaak bleef enkel een ijzeren bordes met de schroefrem over die daarna enkel als parkeerrem diende.

NS uitvoering     Bouwset nr. T-20p9     prijs   9,-