Messing bouwset NS plan E rijtuigen


Kies "foto's plan E" in het menu voor meerdere grote afbeeldingen van deze modellen.


Foto: de messing plan E rijtuigen hebben een kap uit 1 stuk, gezet over een drukmal.

Alleen leverbaar op bestelling!

In 1954 begon de levering van deze moderne stalen rijtuigen. Ze waren bedoeld voor de binnenlandse sneltreinen op het geëlektrificeerde net als vervanging van het verouderde blokkendoos materieel. Ze waren geheel gelast en aan de onderzijde van schortbeplating voorzien. Het waren lange rijtuigen en ze kwamen in dient in de juist nieuwe Berlijns blauwe kleur. Ook alle E-locs werden bij indienststelling van deze rijtuigen voortaan blauw geschilderd.

NS bestelde totaal 186 stuks plan E rijtuigen: 114 3e klasse, 46 2e klasse, 26 restauratierijtuigen met bagageafdeling (CKD, later RD) en 10 postrijtuigen, later uitgebreid met nog 13 stuks die als plan L werden geleverd. Er werden geen 1e klasse rijtuigen besteld, vooruit lopend op het afschaffen van de 1e klasse twee jaar later.
Tussen 1984 en 1988 werden deze rijtuigen afgevoerd. Enkele bleven als meet- of ongevallen wagen nog in dienst. Vier postrijtuigen en 9 restauratie rijtuigen werden vanaf 1983 tot fietsenrijtuig verbouwd en bleven in dienst tot 2004.

In het noorden van het land werden vanaf 1970 totaal 54 rijtuigen ingezet in trek-duw diesel treinen met aan iedere zijde een NS 2200 en in de winterperiode een energiewagen voor de verwarming. Dit waren alle B’s (ex C’s) waarvan 11 stuks tot AB waren verbouwd. Deze treinen stonden bekend als “klompentreinen”.

Van deze typische Nederlandse rijtuigen verschijnen alle oorspronkelijke uitvoeringen en de verbouwde uitvoering als fietsenrijtuig. Klik hiernaast op "modellen" voor meer informatie en op "grootbedrijf" voor meer informatie over het origineel.

De modellen:

LET OP!!!
De hieronder vermelde artikelnummers zijn gebaseerd op de OORSPRONKELIJKE uitvoering. Indien u een 1e klasse rijtuig wilt, besteld u een 2e klasse rijtuig. Dit zijn namelijk vernummerde 2e klasse rijtuigen geweest (na 1956). Bij de bouwset zitten transfers voor diverse uitvoeringen van het betreffende model vanaf bouw tot buitendienst stelling.

Op dit moment zijn vier types leverbaar. Dit zijn de B’s, C’s, CKD’s en P’s.
Er worden bij de bouwsets diverse nummers ingesloten zodat men zelf kan kiezen welke versie men opbouwt.

De modellen bestaan uit een messing wagenbak met messing draaistellen. De wagenbak bestaat geheel uit messing en is over een speciale mal gevormd. De tussenwanden worden in het model gesoldeerd waarmee u een nagenoeg geheel messing model heeft. De bodem, interieur, kopwanden en cosmetische draaistelzijkanten zijn in kunststof uitgevoerd en worden tegen de messing wagenbak geschroefd en gelijmd.
Na het spuiten kunnen de fijne messing raamlijsten los worden aangebracht wat de bouw en afwerking vereenvoudigd. De modellen zijn van NEM kortkoppelschacht voorzien en hebben RP 25 wielen. De modellen zijn eenvoudig te bouwen, slechts weinig ervaring is benodigd.
De sets van vier stuks bevat 2 C's, 1 B en 1 RD.
De set trek-duw rijtuigen bevat 4x k-710 waarvan 1 als AB was verbouwd. Bij deze set worden andere kopwanden geleverd met extra trek-duw bekabeling.

Art. nr. k-710-k                3e klasse rijtuig (later 2e klase)    € 75,-
Art. nr. k-711-k                2e klasse rijtuig (later 1e klase)    € 75,-
Art. nr. k-712-k       Restauratierijtuig met bagageruimte    € 75,-
Art. nr. k-713-k                                                     Postrijtuig    € 75,-
Art. nr. k-714-k niet in productie genomen Fietsenrijtuig     € 75,-
Set van 4 rijtuigen Art. nr. Set Plan E-k             Bevat: 2x C, 1x B, 1x RD   € 280,-
Set van 4 trek-duw rijtuigen Art. nr. Set Plan E-ktd                                 Bevat: 4x C   € 280,-

De modellen, gebouwd: -Niet langer leverbaar!-

Deze modellen zijn voorzien van opschriften, interieur en NEM schacht. U krijgt enkele weken voorafgaand aan de bouw een keuzelijst toegestuurd om de gewenste uitvoering(en) aan te geven. Bij het bestellen hoeft u dan ook enkel aan te geven welk model u wilt. De gebouwde modellen zijn niet langer leverbaar. Reeds bestelde modellen zullen komende jaren nog worden uitgeleverd. In dat geval krijgt u (zodra de modellen in productie gaan) van ons bericht voordat we met de bouw starten.