Complete bouwset NS 2000 diesellocomotief (ex USATC, aflevering bouwsets voorjaar 2019!)

Bouwset nr. 2000ns-k prijs 159,-


Het eerste deels opgebouwde productiemodel van de NS 2000. Voor degene die NEM schachten wil aanbrengen worden ook bufferplaten meegeleverd met sparing voor deze kortkoppelingen.
Het model is nog niet van alle losse details voorzien, de handgrepen op de achterste huis ontbreken, net als ruitenwissers en details op de bufferbalk.
De gereedschapbak voor de cabine is, net als de accukist aan de andere zijde van de loc, een los deel zodat u de bouwset naar wens als NS 600 of NS 2000 op kunt bouwen.


        3d afbeelding van dit model, de productie is inmiddels gestart!   Links boven de versie als NS 2000, vooraan de NS 600 uitvoering


Foto van de NS 612 in 1948.

Nadat afgelopen winter mede door mijzelf, een origineel exemplaar van deze locomotiefserie vanuit Amerika in Goes naar de Stoomtrein Goes-Borsele is gebracht kon een model natuurlijk niet op zich laten wachten. Eenmaal gearriveerd is de loc tot in detail ingemeten aangezien er amper NS tekening zijn bewaard en de maatvoering hiervan zeer onduidelijk is.
Inmiddels is het model gereed en in productie.

De bouwset:

De constructie is grotendeels gelijk aan o.a. de NS 2801 bouwset, zie dit model voor meer informatie. Zodra de bouwbeschrijving gereed is zal deze hier worden geplaatst.

Het origineel:

Deze serie van 20 locomotieven kwam in 1947 naar NS. Ze waren met de geallieerde meegekomen voor de bevrijding van Europa en kwamen daarna in een legerdump terecht.
NS nummerde de locs in de serie NS 601-619. Niet alle locs kwamen direct in dienst. Ze hadden in eerste instantie veel last van storingen aan de Buda motoren. De hele serie kreeg daarom nieuwe motoren vanaf 1953 waarna ze werden vernummerd in de serie NS 2001-2019. De 20e loc werd als onderdelen leverancier gebruikt en kwam nooit op de baan.

De NS 2000-en reden met name in de goederen- en rangeerdienst. Ook zijn ze bekend van de vroege olietreinen vanuit Schoonenbeek waarbij ze vaak in tweespan reden.

De Stoomtrein Goes-Borsele heeft na flinke inspanning een identiek exemplaar uit Amerika weten over te brengen naar Goes waar deze als NS 2000 opgebouwd zal worden.

Meer informatie over het origineel volgt later. Informatie over de NS 2000 bij de Stoomtrein Goes-Borsele is o.a. te vinden op het forum van beneluxspoor en de website van de SGB.
 

Bouwset nr. 2000ns-k prijs 159,-