Kunststof ombouwset stoomlocomotief serie NS 8500 (ex. SS)

Productie is gestart, uitlevering najaar 2018

Bouwset nr. 8500ns-k prijs 135,-
Bouwset nr. 8500ss-k prijs 135,-


Fabrieksfoto NS 8502 als SS 222 in 1914


NS 8503 - 1935-5 Rotterdam photomatic


Prototype na ontvangst van de eerste 3d onderdelen om de maatvoering en passing te controleren (januari 2018)

De bouwset:

Deze kit is bedoeld voor het ombouwen van een Roco BR74, ook wel als NS 5951 geleverd:

In principe is iedere uitvoering bruikbaar echter met de volgende kanttekeningen:
Het model is midden jaren '80 verschenen in vele uitvoeringen met de oud half open Roco motor.
Einde jaren '90 ging deze versie uit productie.
Rond 2007 verscheen een vernieuwde oplage, nu met een gesloten ronde motor en voorbereid op eenvoudige inbouw van een decoder met een stekker.

We raden aan de OUDE versie te gebruiken. Als u schuin onder het machinistenhuis kijkt kunt u de oude motor normaal gesproken zien zitten. Verder zijn de wielbanden dan steeds geheel blank, bij de latere versies zijn de zijvlakken hiervan meegespoten en zijn de flenzen wat gezwart.
De nieuwe versie gebruiken is echter ook mogelijk. De vernieuwde stroomafnemers (bovenop de wielen ipv onderaan tegen de zijkant) vervallen dan en moeten door fosforbronzen draadjes worden vervangen. Ook de decoder voet / printplaat vervalt geheel. De dichte motor past wel.

Voor de oude versie leveren we een nieuwe ronde motor die prima past en sterk genoeg is. De loc gaat iets minder snel rijden wat juist voor de rangeerdienst ideaal is. Deze motor kost ca 7,50 extra. Inbouwen van een andere motor zoals een Mashima kan natuurlijk ook naar eigen wens. De oude open motor past in ieder geval niet, deze neemt teveel plaats in beslag.
Er is in de omgebouwde loc voldoende ruimte voor een decoder, geheel uit zicht.

De bouwset bestaat uit kunststof delen voor de nieuwe kap met messing etsdelen voor alle handgrepen, opstaptreden enz. Verder voorzien van messing locomotieflantaarns, sluitseinijzers en diverse ketel appendages.
Het drijfwerk hoeft, in tegenstelling tot de bouwset van de NS 8100, nauwelijks aangepast te worden. Het wordt in nieuw meegeleverde cilinders aangebracht.

Het model is op te bouwen in SS of NS uitvoering en met korte of lange kolenbak aan de achterzijde.

Deze bouwset is in de laatste fase van ontwikkeling, productie start medio april 2018. Daarna volgt ook meer informatie over deze bouwset.

Geschiedenis serie NS 8501-8515

Deze locs zijn door de Staatsspoorwegen besteld voor het rijden van personentreinen tussen het kopstation Amsterdam Weesperpoort en het Centraal station. Ze reden echter ook treinen vanuit Maastricht, Roermond en Utrecht.
Na 1924 werden ze door NS alleen nog gebruikt als rangeerloc en kwamen zo verspreid over het land op diverse depots terecht zoals Nijmegen, Maarn, Amsterdam WP, Eindhoven, Rotterdam DP, Roosendaal, Amersfoort, Hengelo en Maastricht. Na 1945 werden ze o.a. te Zwolle en Eindhoven ingezet.

Er waren twee deelseries, de NS 8501-8509 en 8510-8515. Deze laatste hadden aan de achterzijde een grotere kolenbunker. Ook deze versie is uit de bouwset te maken.

Na de oorlog werden de 8501, '02, '04, '08, '11, '13 afgevoerd. De overige machines deden tot 1952 nog dienst waarna ze aan Spanje zijn verkocht.

De locomotieven hebben hebben 3 verschillende kleurstellingen gehad, voor een complete beschrijving zie verderop op deze pagina. In het kort kunt u het model in de volgende uitvoeringen opbouwen:

Bouwset nr. 8500ns-k prijs 135,-
Bouwset nr. 8500ss-k prijs 135,-