Foto: NS uitvoering jaren '30 met remhuis type 1912
Het voorbeeld:
Dit model betreft de oorspronkelijke CHD's die de HSM tussen 1886 en 1901 liet bouwen. Ze waren uitgevoerd met schoren op de zijwand en op de kopwand en open remhuisjes. De schoren op de zijwand waren aan de binnenzijde aangebracht zodat alleen de boutgaten te zien zijn.Verder hebben de wagens open balansen, oude HSM k3 aspotten, hoge sluitseinijzers en een eenvoudige deursluiting. U kunt deze wagen in NS uitvoering met of zonder remhuis opbouwen.
De oude open remhuisjes mochten rond 1910 niet langer worden gebruikt door de Raad van Toezicht (de toenmalige ARBO inspectie). Vanaf 1920 vervielen de meeste langzaam aan bij groot onderhoud, na nog enige tijd als parkeerrem in gebruik te zijn gebleven. In 1930 waren de wagens met open remhuizen verdwenen en bleef enkel een bordes als bewijs dat de wagen ooit een remhuis had achter.
Een deel van deze serie wagens heeft nog de roodbruine kleur gekend zoals de NS die invoerde in 1954. Bij de NS zijn veel wagens voorzien van dichte balansen en NS W1 aspotten maar een deel bleef nog vele jaren ongewijzigd in dienst.
Bij gebouwde modellen graag tevoren aangeven welke uitvoering u wilt bijvoorbeeld met of zonder doorgaande treeplanken en welk type balansen. Wagens met ijzeren hoekstukken zijn niet te bouwen uit deze set omdat daartoe andere zijwanden nodig zijn zonder schoren. Voor de variant met hoekstukken kunt u bij art. m-178 terecht (beremde CHD's type 1912).
In de jaren dertig is een groot deel verbouwd door dichte scheenplaten (balansen) te plaatsen met W1 aspotten. Ook zijn de schoren bij veel wagens vervangen door ijzeren hoekstukken. Tot in de jaren vijftig kwamen echt nog steeds wagens voor die op het afgenomen remhuis en verlaagde sluitsein ijzers na nog in oorspronkelijke toestand waren
Het model
Te bouwen met en zonder lange treeplanken, in diverse HSM en NS uitvoeringen
met diverse remhuis types:
Type 1886 Open remhuis geheel van hout (iets afgeronder als
hierboven getekend).
Type 1890: Open remhuis (als tekening hierboven)
Type 1900: Als tekening echter dichtgebouwd en met deur
Type 1909: Als foto met groot raam achterin als op tekening (oorspronkelijk alle
gebouwd met lange treeplanken als sneltreinwagens)
Type 1912: Als foto bovenaan, met klein raam achterin