Messing model "Veewagen HSM zonder remhuis" (NS / HSM)

Periode 1894-1960, art. m-180

Foto: Dit model in HSM uitvoering vanaf 1895 met oranje opschriften. Andere versies zijn in donkergrijs als HSM wagen, met lange treeplanken, dichte balansijzers, NS W1 aspotten enz. Zie tabellen en toelichting over het voorbeeld voor alle opties.

Het voorbeeld:

Dit model betreft de grootste serie gelijke veewagens in Nederland. Maar liefst 1300 wagens van dit type werden er tussen 1894 en 1914 gebouwd voor de HSM.
De wagens waren tot 1913 alle uitgevoerd met schoren op de zijwand en op de kopwand. De schoren op de zijwand waren aan de binnenzijde aangebracht zodat allen de boutgaten te zien zijn. Verder hadden de wagens tot 1913 open balansen, oude HSM k3 aspotten, hoge sluitseinijzers en een eenvoudige deursluiting. Deze wagens werden bij de HSM en NS ook gebruikt voor groente vervoer in de zomer door de aanwezigheid van de ventilatiesleuven. Hierdoor bleven de wagen redelijk koel en geventileerd, iets wat noodzakelijk is om groente te bewaren.
Een groot deel van deze serie is uitgevoerd met lange treeplanken die bij de NS vanaf 1934 vervielen.

Een aantal wagens heeft nog de roodbruine kleur gekend zoals de NS die invoerde in 1954. Bij de NS zijn veel wagens voorzien van dichte balansen en NS W1 aspotten maar een deel bleef nog vele jaren ongewijzigd in dienst.

Behalve de kleurvarianten zijn er verschillende versies te bouwen uit deze bouwset. Kijk bij het voorbeeld en de tabellen voor een compleet overzicht.

Museum:
De Museum Stoomtrein Goes-Borsele is in het bezit van een compleet onderstel van een veewagen uit deze serie en is bezig met de verwerving van een bijbehorende wagenbak. Hiermee kan deze wagen weer in oorspronkelijke staat worden teruggebracht waarmee dit slechts de tweede bewaarde veewagen in Nederland zal zijn (het andere exemplaar is de SS veewagen uit 1863 in het Spoorwegmuseum te Utrecht).

Bouwset: m-180nsk         NS uitvoering     € 75,-
m-180hsmk  HSM uitvoering     € 75,-