Messing model 3e klasse rijtuig (NS / SS)

Periode 1900-1954, art. m-272, in voorbereiding


Afgebeeld: Staatsspoor uitvoering in blank gelakt teak met gouden opschriften

Messing 3e klasse rijtuigen serie NS C 4501-4660 (160 stuks)
Deze rijtuigen waren de derde klasse rijtuigen die gelijktijdig met de twee series geheel eerste (M-200) en tweede klasse rijtuigen (M-201) werden gebouwd. Deze rijtuigen met 8 derde klasse coupes werden vanaf 1900 gebouwd door de Staatsspoorwegen. Ze waren voorzien van teakhouten buitenbekleding die bij de SS blank gelakt werd. Bij de NS werd de buitenzijde geheel groen geschilderd. In tegenstelling tot de eerdere serie drieassige derde klasse rijtuigen met zeven coupés waren deze rijtuigen van toilet in het midden van het rijtuig voorzien.
De Staatsspoorwegen bouwde dit type rijtuigen langer door dan de bijbehorende A en B rijtuigen. De rijtuigen die vanaf 1910 werden gebouwd waren dan ook niet langer enkel bedoeld voor dienst met drieassige A, B en AB rijtuigen maar voor dienst samen met de eerste nieuwe vierassige rijtuigen in die klassen. Voor de derde klasse vond de Staatsspoorwegen nog een tijdlang drieassige rijtuigen toereikend. Tot hun buitendienststelling hebben ze dan ook regelmatig dienst gedaan in vierassige coupétreinen, al dan niet als versterking.
Vanaf 1926 werden deze rijtuigen verstevigd waarbij ze ijzeren bufferbalken kregen en extra hoekstukken in de zijwanden bij de aansluiting op de kopwanden. Hierdoor vervielen de buitenste twee zijramen maar niet alle rijtuigen hebben deze wijziging daadwerkelijk ondergaan. Uit foto's rond 1950 blijkt dat enkele wagens niet zijn verstevigd of anders een andere versterkingsconstructie kende waarbij ze hun ramen hebben behouden.

In 1949 waren nog 41 wagens uit deze serie in dienst. De laatste exemplaren gingen pas in 1954 buiten dienst.

Bouwset nr. m-272nsk      prijs € 95,-
m-272ssk      prijs € 95,-