Transfers art. t-14 voor ombouw Fleischmann GLY stalen kolenwagen

Periode 1924-1955 Art. T-14ns



Foto: SS versie met remhuis, het model is met- en zonder remhuis om te bouwen.
Klik hier voor het "Geheugen van Nederland" en deze voorbeeld foto.
En
Klik hier voor het "Geheugen van Nederland" voor dezelfde wagen zonder remhuis.

Opschriftenset NS uitvoering: art. T-NS 14 € 7,50
Opschriftenset SS uitvoering: art. T-SS 14 € 7,50

Het origineel
Dit model van de korte stalen kolenwagens van de Staatsspoorwegen is gebouwd in 1911 volgens een standaard Duitse tekening van de KPEV type Omk(u). In Duitsland was het de tweede serie van dit model, eerdere wagens hadden een plaatijzeren half open remhuisje. De SS wagens waren gedeeltelijk van schroefrem voorzien en hadden openklapbare kopschotten (niet de zijde bij het remhuis) zodat ze op een kolentip over de kop leeggestort konden worden.
Ze hadden een draagvermogen van 15 ton. Doordat de wanden hoog waren ten opzichte van houten 15 tons kolenwagens konden ze veel gewicht op een korte lengte laden. De eerdere houten wagens werden lager gehouden om overbelading te voorkomen waartoe het onderstel indertijd nog niet geschikt was. Het voordeel van meer tonnen per meter wagenlengte laden betekende een kortere trein- en opstellengte van de toch al erg lange kolentreinen.
Met de komst van de zwaar gebouwde nieuwe 20 tons houten kolenwagens type GTM enkele jaren later werd een gelijke verhouding in tonnen per meter wagenlengte bereikt.

Bij NS zijn deze kleine stalen kolenwagens verder niet gewijzigd. Wel hadden ze flink te lijden onder het kolenvervoer. In tegenstelling tot een houten wagen konden de stalen zijwanden niet eenvoudig worden vervangen zonder de wagen bijna geheel uit elkaar te halen. Mogelijk was dit de reden om niet verder te gaan met de bouw van stalen wagens of de aanschafkosten waren te hoog. Zeker nadat de staalprijs in de 1e wereldoorlog steeg.
De kolenbelading verliep door nieuwe losinstallaties steeds vaker via grote stortkokers en grijpers met veel deuken tot gevolg. De laatste wagens eind jaren '50 zagen er dan ook vaak opgelapt uit met ingezette stukken plaatwerk enz. Het oorspronkelijke trapezium profiel ter versterking van de zijwanden was soms nauwelijks meer herkenbaar. Met de komst van de nieuwe stalen NS kolenwagens type GTU vanaf begin jaren '50 raakte deze vrij kleine wagens snel overbodig en zijn ze afgevoerd.

Het model:
Fleischmann heeft al vele jaren dit model in het assortiment en ook al enkele keren als NS wagen uitgebracht. Helaas zijn de opschriften tot op heden geen enkele keer correct uitgevoerd. Het meest recente model mist links onder op de wand het zwart geschilderd vlak voor de plakbriefjes en het gaasrooster voor de plakbriefjes is in wit op de wagen gedrukt. Dit rooster was zwart, net als het vlak waarop het was geplaatst, weglaten valt dan minder op dan wit erop aanbrengen. Echter, deze versie (uitvoering 1943-1954) is door het vlak alsnog zwart te schilderen nog goed aan te passen. Eerdere versies wijken veel meer af.
Aangezien er best meerdere wagens van dit type in een trein passen en de versie met opschriften zoals ze werden aangebracht tussen 1924 en 1943 nog niet is uitgebracht kunt u met de ombouwset zelf verschillende modellen en nummers naar een NS model aanpassen.
De opschriftenset is geschikt voor 1 wagen en bevat verschillende nummers voor zowel de versie met- als zonder remhuis.

Verbeteren model: Met een paar kleine aanpassingen wordt dit model net wat fraaier. Boven de beide deuren behoort de bovenzijde dunner te zijn. Van boven bezien loopt de ca 1mm brede strip bovenop de wand helemaal door. Dat was bij de deuren niet het geval, een beetje wegvijlen is zo gedaan. Afhankelijk van uw versie kunt u de dikke moderne buffers vervangen door korfbuffers zoals het afgebeelde model. Daarbij horen echter altijd schijfwielen. De Nederlandse wagens hebben geen spaakwielen gehad.
Mocht u een ouder model verbouwen (bv een oud Trix model enz) dan kan deze vaak wat extra details gebruiken zoals sluitseinijzers, losse treeplanken enz. Vaak zijn deze oude wagens ook niet voorzien van NEM kortkoppelschacht. In dat geval kan een setje art. 555 uitkomst bieden. Hierop vind u alle noodzakelijke onderdelen voor deze ombouw.


Foto: Een Fleischmann model met de juiste buffers maar met spaakwielen.