Toebehoren en gereedschappen

Nieuw: We hebben speciaal voor de zelfbouwer een paar uitgebreide opschriftensets ontwikkeld voor rijtuigen en goederenwagens. E.e.a. is geschikt voor materieel tot eind jaren '50.
Wij hebben geen speficieke opschriften voor de periode na invoering van de computernummers (ander lettertype en NS monogram etc).
Enige uitzondering hierop zijn de opschriftensets voor de plan E rijtuigen, de stalen Dg bagagewagen en de 18 luiker goederenwagens. Deze hebben wel enkele computernummers erop maar we hebben daar (nog) geen losse nummersetjes voor beschikbaar.

Soldeerverf/soldeerpasta (NIEUW!)    Lotfarbe/Lotpasta     Solderpanint/Solderpaste:

Nieuw: nu ook soldeerverf in voorraad! Deze 188 graden soldeer zit tussen soldeerverf en past in wat betreft dikte en werkt erg prettig bij al onze messing modellen.
Potje van 16ml / 60 gram kost 16,- euro (art. 994)
Potje van 30ml / 100 gram kost 24,- euro (art 995)
Verzending is 6,- euro (pakketpost)

Toelichting soldeerverf:
Allereerst willen wij u adviseren te werken met soldeerverf en niet met alleen tin en los vloeimiddel! Soldeerverf is het ideale materiaal voor messing modelbouw en onze bouwsets zijn hier ook op afgestemd.

Soldeerverf is een mengsel van soldeervloeistof en gemalen tin.Wij leveren een redelijk "dikke" soldeerverf die erg prettig werkt.
Let op: Dit materiaal is wat anders dan de "bekende" materialen zoals “Tinol” etc. die met in de elektronica techniek wel eens wil gebruiken. Het is ook geen SMD soldeerpasta hoewel het er uiterlijk wel veel van weg heeft.

U brengt de soldeerverf met een kwastje of cocktailprikker aan op de juiste plaats en verhit het met een soldeerbout, vlam of WSA. Even wachten tot de tin vloeit (gaat koken) en af laten koelen. U zult zien dat er slechts een zeer dun laagje soldeer achterblijft welke u, voor zover nodig, gemakkelijk met de glasvezelpen verwijdert (ook bekend als radeerstift voor uitkrassen van tekenwerk op calque papier). Vooraf vertinnen of toepassen van los vloeimiddel is niet nodig, het materiaal bevat zelf al vloeimiddel.

Het materiaal laat nagenoeg geen resten af en het restant vloeimiddel laat zich in een sopje zeer eenvoudig verwijderen. Bij normaal soldeer heeft u kans op meer overtollig tin en dient u het object warmer te maken door het meestal hogere smeltpunt.
De door ons geadviseerde (en leverbare) soldeerverf smelt al bij 188 graden.
Zodra u dit materiaal heeft geprobeerd wilt u niet meer terug naar normaal tin!

Let op: We krijgen soms opmerkingen dat de soldeerverf niets doet wat in vrijwel alle gevallen te maken heeft met het bezinken van het tin. Daardoor wordt er alleen vloeimiddel aangebracht met bijna geen tin.
Een ander probleem kan onvoldoende verhitten zijn. Het materiaal moet even kunnen uitvloeien en niet mat blijven!

Reinig na iedere soldeerbeurt uw model goed met een sopje. Dat voorkomt dat restanten soldeerzuur gaan oxideren waardoor uw model vuil wordt. Als dat toch is gebeurd kunt u de oxidelaag (mat grijs poeder) met een glasvezelpen verwijderen waarna u weer door kunt werken.

Gebruik:
Zeer goed schudden, dopje loshalen en omgekeerd op het flesje leggen zodat de rest niet uitdroogt. Vervolgens met een cocktail prikker of klein kwastje de soldeerverf aanbrengen. Na een tijdje droogt dit wat in, dan weer e.e.a. herhalen. De fles altijd goed afgesloten houden tegen uitdrogen!

Deutsch: Verwending Lotpasta:
Sehr gut schütteln. Verschluss aufdrehen, umgedreht auf die Flasche legen (um das Austrocknen des Inhalts zu vermeiden) und mit einem Zahnstocher oder feinen Pinsel aus dem Verschluss arbeiten. Wenn die Lötpaste zu stark eingetrocknet ist den Verschluss wieder auf die Flasche schrauben und gut schütteln.
Wenn es zu trocknen wird wieder anschrauben und schutteln mit der Flashe.

 

Micro Kristal Klear:

Micro Kristal Klear een vloeistof die kan worden gebruikt om kleine vensters te maken tot ca 5mm breedte. In onze modellen gebruiken wij het met name om beglazing vast te zetten en als culling voor koplampen enz.
Het uiterlijk op houtlijm lijkende witte materiaal brengt u met een cocktailprikker aan en droogt vervolgens transparant op.
Bij beglazing laat u eventueel overtollig materiaal gewoon opdrogen waarna u het met een schone cocktailprikker eenvoudig weg kunt schappen. Kleine resten zijn dan makkelijk met een pincet weg te halen./

Het is ook geschikt voor het aanbrengen van nummerschilden, klasseborden enz. zonder dat dit de lak aantast.

Prijs per potje (art 993): € 6,20

Microset:

Microset gebruikt u om de opschriften (waterslide transfers) op uw model aan te brengen. In tegenstelling tot water droogt dit materiaal onder de transfer altijd volledig op. Water laat soms matte witte vlekken achter, alleen bij kleinere opschriften gaat dit nog redelijk. Het materiaal tast de opschriften niet aan. Mochten ze scheef zitten dan kunt u, voordat ze door weer vochtig te maken, ze meestal nogmaals plaatsen. Voor meer toelichting zie onze bouwbeschrijvingen in de bouwsest.

Prijs per potje (art 992): € 6,20

Microsol:

Microset gebruikt u om de opschriften (waterslide transfers) te FIXEREN. Het lost het transparante dragervel van de transfers deels op zodat het aan alle randen mooi aansluit en goed op uw model plakt. Gebruik dit materiaal dus NIET om de opschriften te plaatsen, ze zullen aan elkaar kleven, scheuren enz. Pas na het aanbrengen van Microset zitten de opschriften echt vast, met het plaatsten met Microsol zijn ze alleen nog maar door het vacuum onder het dragervel gefixeerd. Voor meer toelichting zie onze bouwbeschrijvingen in de bouwsest.

Prijs per potje (art 991): € 6,20