Schilderen; handmatig schilderen

Schilderen met de hand is ook mogelijk maar niet met de bij ons leverbare lak. Gebruik daarvoor bij voorkeur Super Enamel van Humbrol of Tamiya verf en breng daarna een extra aantal dunne lagen zijdeglans vernis aan.
Tamiya droogt zeer snel maar is met water verdunbaar (na droging wel watervast). Door de snelle droogtijd is het noodzakelijk dat u uw model in delen schildert b.v. per wandvak.
Gebruik in ieder geval een goede schone kwast met een goede punt en houd een klein 000 kwastje apart voor de details.

U kunt bij het schilderen voor glans of mat/zijdeglans kiezen. Glans heeft als voordeel dat de transfers straks nog minder opvallen. Zijdeglans of mat kunt u toepassen op delen / modellen waar geen transfers op komen. Een (zijdeglans) vernislaag is dan niet noodzakelijk, bij glansverf wel.

Gebruik van geheel matte verf raden we af, dit geeft het model een bleker en stoffiger uiterlijk dan het in werkelijkheid had. Nederland is een nat land en verflagen blijven hier voor langere tijd vrij fris. Zelf roestige delen zijn nog fris waar geen roest zit en niet stofgrijs zoals veelal in het zuiden van europa.

Handmatig schilderen raden we eigenlijk alleen aan voor onze goederenwagens en couperijtuigen. Modern gelast (stroomlijn) materieel kan maar moeilijk netjes worden geschilderd met de hand. Dat geld ook voor de locomotieven. Natuurlijk zijn er modelbouwers die met de hand bijzondere staaltjes schilderwerk kunnen verrichten maar zelf zijn we van mening dat het uiteindelijk meer loont ervaring op te doen met een airbrush.