Schilderen; belijningspen

Op o.a. de stroomlijn treinstellen wordt de overgang tussen dak en wand voorzien van de rode biezen. Deze biezen kunt u met een trekpen aanbrengen of door te spuiten.

Biezen spuiten:
Als uw model o.a. biezen heeft (b.v. rode banden bij stroomlijn treinstellen) die niet als transfer zijn bijgeleverd dan is het raadzaam eerst de kleur van de biezen te spuiten. Daarna plakt u de biezen af met dunne tape van bijvoorbeeld  www.jammydog.com (zeer goede dunne afplaktape!). Houd de tape aan beide einden vast en iets onder spanning en brengt deze langzaam naar het model. Zet eerst 1 zijde vast en daarna de andere naar het model brengen. Druk dan door zachtjes aantikken de tussenliggende tape vast. Oefening baart hierbij zeker kunst...!

Belijningspen:
Er zijn pennen van Bob Moore verkrijgbaar zijn bij GM&S te Haarlem. Het zijn relatief dure pennen maar ze werken zeer goed, eenvoudig met Humbroll verf. Ze zijn ook te gebruiken met de door ons geleverde lakverf (alleen voor de pennen van +0,5mm) maar door de snelle droogtijd moet u het kopje bij het wegleggen in een dun laagje thinner laten liggen. Voor wat bredere biezen gebruikt u de 0,5mm pen waarbij u twee lijnen naast elkaar zet en na droging nogmaals een lijn in het midden eroverheen zet.

Zelf gebouwde belijningspen
Een goedkope trekpen kunt u ook zelf maken. U neemt een nieuwe fineliner (zo dun mogelijk, bv 0,4mm Pentel superfine) en haalt de kop eraf (eruit trekken of eventueel afzagen). U trekt dan de stift eruit zodat een mooi open gat ontstaat. Spoel e.e.a. goed schoon.


Foto: de losgehaalde kop met de stift er nog in.


Foto: Pentel fineliner die hiervoor is gebruikt.

Maak een handvat aan het metalen kopje van de fineliner dat iets scheef staat ten opzicht van de kop. Als u nu de pen naar u toe trekt (net als een normale pen, schuin) behoort de kop bijna haaks op het model te staan. Bijna, niet helemaal. Een lichte helling is nodig om de verf te laten vloeien. Een handvat kunt u bv maken met wat messing strip omwikkeld met tape als handvat.

Als verf kunt u zowel Humbrol Super Enamel als onze eigen lak gebruiken. Let daarbij wel op de snellere droogtijd! Voordat u dan een 2e laag verf aanbrengen de eerdere laag helemaal laten drogen (minimaal 5 minuten).

Maak ook een geleider uit styreen met een afgeschuinde rand waarlangs u de pen haalt. De rand van de geleider mag namelijk niet vlak op het model liggen op de rand waarlangs u de pen haalt. De verf zal er dan meteen onder kruipen! Zet er eventueel nokjes aan de geleider die gelijk komen met de onderzijde van de zijwand van de kap zodat u overal exact dezelfde hoogte heeft voor de bies. 

Probeer e.e.a. eens goed uit op een stuk styreen voordat u uw treinstel ermee verfraaid met biezen. Na wat oefening stelt het maken van biezen dan niets meer voor!