Schilderen; afwerken met een vernislaag

Als laatste brengt u een dunne laag satin of matte vernis aan. Deze dient ervoor om de transfers te beschermen en te zorgen voor een gelijkmatige afwerking van uw model. Vooral bij dunnere acryl verflagen wordt ook deze kwestbare verf beter beschermd door een laagje vernis. De geheel matte glans van acryl kan zo alsnog zijdeglans worden.

Gebruik zeker geen hoogglans vernis maar liever zijdeglans. Mat is meestal ook niet aan te raden, dit maakt uw model wat “stoffig” en oud maar dat was het in de praktijk niet. Het materieel werd indertijd heel behoorlijk onderhouden en het meeste stof regent er in Nederland vrij snel vanaf. Materieel uit de periode tot 1923 dient er blijkens foto’s zelfs steeds “als nieuw” uit te zien in een mooie zijdeglans laklaag.

Ook bij het vernissen geld: liever 3 dunne lagen i.p.v. 1 dikke aanbrengen!

Vernis droogt over het algemeen vrij langzaam. Stofroog wegzetten van uw model is dan ook aan te raden!

Vernis is er in blikjes maar ook in spuitbus vorm. De meeste spuitbussen zijn echter alleen leverbaar in hoogglans (ook de meeste hobby vernissen zoals Tamiya)!
Goede matte vernis in spuitbus van b.v. Citadel Colour (blauwe bus) is o.a. leverbaar bij de betere modelbouwzaken en bij gespecialiseerde winkels voor fantasy spellen. Zijdeglans vernis in spuitbus is ook leverbaar bij enkele internet verfgroothandels.

Het gebruik van een airbrush is natuurlijk ook goed mogelijk. Daarbij kunt u "normale" zijdeglans vernis van de bouwmarkt gebruiken. Test wel eerst of deze niet reageert met de door u gebruikte verf Wij gebruiken meestal zijdeglans vernis "Trimetal Silvatane Classc". Ook Wyzonol heeft een goede zijdeglans vernis. Beide zijn goed te verwerken met de spuit maar minder goed met de kwast. Groot risisco daarbij is teveel vernis met een dikke gelige laag tot gevolg.

Het spuiten met de airbrush gaat eenvoudig. Voeg ca 30% terpentine toe aan de vernis. Geen wasbenzine, die verdampt langzamer wat tot langer drogen leid. Spuit op ca 25cm afstand in banen een erg dunne laag over het model en laat het goed drogen. Pas nadat het geheel droog is nogmaals kijken of een extra laag gewenst is. Er hoeft maar weinig vernis op het model om een egale glans te krijgen, spuit vooral niet te dik! Teveel vernis kan uit gaan lopen (ook omdat het langzaam droogt) met als gevolg gelige randen of hoeken!

De vernis die we gebruiken reageert niet met de onderlaag. U kunt soms tegenkomen dat dit wel de bedoeling is en dat zo een betere hechting ontstaat. De hechting bij zo'n dunne laag is echter prima. We willen in de modelbouw juist geen agressieve vernis want dit kan vaak de onderlaag aantasten!! Ook transfers kunnen hiervoor gevoelig zijn. De genoemde spuitbussen dient u bij transfers ook niet te dik aan te brengen! De oplosmiddelen erin kunnen die aantasten.

Ga nadat de vernis is gedroogd uw model weatheren (eigen keuze). Hiervoor zijn diverse poeders, krijt etc. voor in de handel maar het gebruik van zeer sterk verdunde (water-)verf gaat ook goed. Laat een klein drupje verf in veel water oplossen en beschilder de wagen dan met dit water. Er zal na droging slechts een dunne waas van de gebuikte kleur overblijven, voornamelijk in de randen. Hierdoor komen de details meer naar voren. Experimenteer eerst op b.v. een goedkoop tweedehands wagentje.

Ik hoop dat u wat aan deze tips heeft. Bijzondere tips worden altijd op prijs gesteld!

Maykel kastelijn

20-12-2009