Schilderen; de voorbereiding

Breng eventueel wat ballast in de vorm van bladlood aan de onderzijde aan met twee componentenlijm en controleer of uw model naar tevredenheid rijd en koppelt. Het rijden moet vlekkeloos gaan voordat u gaat spuiten, achteraf aanpassingen doen zal snel tot schade aan de verflaag leiden!

Kwast of spuit?
Voor diverse modellen is het gebruik van een airbrush niet noodzakelijk maar wel aan te raden. Het is soms ook mogelijk de modellen met een spuitbus te spuiten mits de noodzakelijke kleuren beschikbaar zijn. Voor sommige goederenwagens is dat wel het geval (Tamiya donkergrijs en matzwart). De donkergrijze kleur komt in de buurt van de NS kleur en is hiervoor geschikt. Voor nagenoeg alle andere kleuren geld dat ze niet in spuitbus leverbaar zijn tenzij u zelf een compromis aanvaard. Indien u voorkeur heeft voor een spuitbus adviseren wij u enkel een modelbouw spuitbus te gebruiken, deze geven niet zo veel verf bij het spuiten. Andere spuitbussen zoals Motip geven relatief veel verf en het kost enige oefening hiermee goed te kunnen werken (meer afstand houden, sneller met de bus heen en weer gaan over het model).

Schilderen met de hand is ook mogelijk maar niet met de bij ons leverbare lak! Gebruik daarvoor bij voorkeur Super Enamel van Humbrol of Tamiya verf en breng daarna een aantal dunne lagen extra zijdeglans vernis aan. U zult zelf de kleur moeten mengen, bijvoorbeeld op basis van een ander model uit uw collectie. Let op dat u wacht tot de verf droog is bij het aanpassen van de mengverhouding, veel verf droogt anders van kleur op dan het is in natte vorm.

Voor het spuiten van onze modellen is een zeer eenvoudige airbrushset met een spuitbus drijfgas al voldoende. Deze zijn vaak al verkrijgbaar vanaf 30,-. Zie het stukje Spuittips hiernaast voor meer informatie.

Mocht het spuiten of schilderen geheel mislukken dan kan de hele verflaag snel verwijderd worden door het model (zonder wielen en elektra!) een uurtje of twee in een (afgesloten) bad thinner te leggen. Let op: buiten doen ivm gevaarlijke dampen! Na die tijd zal de verf zijn losgeraakt maar meestal nog wel aan het model hangen. Neem dichte rubber keukenhandschoenen en een tandeborstel en borstel dan het model goed schoon. Eventueel weer tussentijds even in de thinner leggen zodat de verf weer zacht word. De kunststof delen kunnen niet onbeperkt in thinner worden gelegd! Ze vervormen dan en worden zacht. Nooit meer dan 3 uur deze delen in thinner leggen zonder tussentijds minimaal een dag te laten drogen / uitdampen.

Als u delen heeft vastgelijmd op de laklaag (bv nummerschilden) dan goed opletten dat u deze ook uit uw bakje thinner haalt en bewaard!

Nadat de oude verf eraf is kunt u het model opnieuw schoonmaken en opnieuw beginnen met het spuiten.

Voorbereiding voor het schilderen
Haal voor het spuiten en schoonmaken eerst het model zover mogelijk uit elkaar. Leg de wielen apart weg. Eventueel kunt u nu uw messing model (laten) stralen (niet bij kunststof delen gebruiken!). Het stralen van uw model is eigenlijk niet nodig, vooral als u netjes en zuinig met soldeer heeft gewerkt waarbij u alles aan de achterzijde heeft vastgezet. Teveel soldeer kunt u verwijderen met een glasvezel stift (ook bekend als radeerstift bij de betere boekhandel) of met een scherp mesje wegsnijden.

Als u het model niet wilt of kunt stralen dan gaat u als volgt te werk:
Ontvet het model met b.v. VIM of Cif schuurmiddel en een oude tandenborstel onder redelijk warm water. Schuur niet te hard, enkel de soldeerresten en/of vetten dienen verwijderd te worden. Teveel kracht zetten kan tot beschadiging leiden. Spoel het mode daarna ZEER GOED af onder een lopende kraan waarbij u het model naborsteld om eventuele schuurkorrels goed weg te spoelen.

Plaats messing modellen daarna in een pannetje kokend water met afwasmiddel en ca 30% azijn te laten liggen. Dit neutraliseert eventueel nog aanwezig zuur van de soldeer en lost de meeste soldeerresten goed op. Als u e.e.a. gelijmd heeft met secondelijm dan doet u dit NIET (o.a. kunststof modellen of messing modellen met kunststof onderdelen)! Secondelijm komt in kokend water los! Plaats het model dan in wat afgekoeld water met azijn, maximaal 70 graden heet.
Laat het model een half uurtje liggen en daarna goed drogen in een stofvrije omgeving.

Een alternatieve manier van ontvetten is het model in de vaatwasmachine plaatsen. Het iets bijtende afwas middel zorgt voor een mooi schoon model (ook hier: niet doen als u gelijmd heeft, alleen voor geheel messing modellen!).

De volgende stap is het aanbrengen van de laag primer...