Messing model NS OmBC motorwagens

Bouwsets uit voorraad leverbaar!

Tip: Zie https://www.youtube.com/watch?v=pRUFrXaeCCQ voor een filmpje met rijdende OmBC (met dank aan Rob Bennis)


Model in uitvoering van 1937 bij aflevering.


Model in blauwe kleur met dicht gemaakte schorten zoals dit laatste exemplaar als NS directiewagen werd ingezet vanaf 1955 tot 1961


Het opgebouwde casco met interieur. Aan de rechter zijde bevind zich de aandrijving, van buitenaf niet zichtbaar. De koppen zijn nog niet aangebracht.
De messing kap uit 1 stuk en bodem uit 1 stuk worden voorgebogen geleverd.


De basis van de bouwset uitgestald. De onderdelen van de verlichting, opschriften en diverse losse delen zoals wielen, schroeven enz. staan niet op foto maar zitten alle wel bij de bouwset.

Het model

De constructie van deze modellen bestaat voornamelijk uit twee messing delen: de bak en bodem. Beide worden vooraf in vorm gebogen geleverd. Het soldeerwerk is vrij beperkt voor dit model waardoor het ook geschikt is voor modelbouwers met een beperkte ervaring in messing modelbouw.
Het model heeft een kant en klare rijvaardige aandrijving met zeer rustige goede rijeigenschappen. Het model is geschikt voor digitaal gebruik en inbouw van wisselende frontverlichting.
De koppen, loopdraaistel, draaistelzijkanten en enkele interieurdelen zijn in kunststof uitgevoerd. Voor deze kunststof delen is van 3d technieken gebruik gemaakt voor het maken van de originelen waardoor deze zeer nauwkeurig zijn nagebootst (de onderdelen zelf zijn geen 3d printwerk)
Voorin de motorwagen zijn de originele "bus" bankjes geplaatst (in messing etswerk) met veel detail. Ook zijn de tussenwanden conform origineel en is de wand achter de cabine van ramen voorzien.

Zoals u van ons gewend bent zijn de modellen voorzien van een uitgebreide geschiedenis- en bouwbeschrijving. De bouw staat uitvoerig stap voor stap beschreven met duidelijke foto's erbij. Er worden opschriften voor meerdere nummers bijgeleverd. Voor het afwerken van uw model staan sjablonen voor snijmallen van de afplaktape in de beschrijving waarmee u makkelijk de rode banen op de kop kunt afplakken.
De bouwset bevat ook alle overige onderdelen die nodig zijn voor de bouw van een compleet model (met uitzondering van verf en lijm/soldeer materialen).

* opmerking:
In tegenstelling tot wat eerder gepland stond worden de neuzen niet geleverd in messing maar in kunststof. Ze worden ook niet optioneel in messing geleverd. De reden daarvoor is krimp bij het gieten. De master van deze neus is exact op maat gemaakt en bij afgieten in kunststof is dat prima. Er treed dan vrijwel geen krimp op. Echter, bij messing gietwerk ontstaat er wel krimp rond 4 tot 5%. In de praktijk betekend dit dat de neus dan 1mm smaller en lager wordt waardoor het noodzakelijk is een nieuwe, net iets grotere tweede master op te bouwen. Dit is dusdanig bewerkelijk dat dit niet zinvol is. Daarnaast is in de praktijk ervaren dan het gieten van geheel strakke vlakke neuzen best tegenvalt, het oppervlak is dan niet zo glad als dat van kunststof gietwerk.

Deze bouwset is geschikt voor het bouwen van 1 van de onderstaande uitvoeringen:
1937-1950   omBC 2901-2908 Olijfgroen met rode banen op de kop en een zilverkleurig dak en schorten
1940-1950   omBC 2901-2908 Olijfgroen met rode banen op de kop en een donkergrijs dak en zilverkleurige schorten (donker dak wegens oorlogsdreiging)
1950-1952   omBC 101-103     Olijfgroen met rode banen op de kop en een zilverkleurig dak en schorten zoals de overgebleven exemplaren werden vernummerd in 1950
1954-1955   omAB 11               Olijfgroen met rode banen op de kop en een zilverkleurig dak en schorten ex. omAB 102 vernummerd tot inspectierijtuig omAB 11
1955-1960   omAB 11               Dieselblauw met donkergrijs dak en schorten als inspectierijtuig met verwijderde Scharfenberg koppeling en dicht gemaakte kopbeplating.

De bouwset bevat opschriften voor iedere uitvoering zodat u zelf kunt kiezen hoe u dit model opbouwt.

Art. nr.      Model:                                                   Prijs:     Levertijd:
OmBCk     Dieselmotorwagen, bouwset        € 295,-    Uit voorraad leverbaar

Het origineel

In navolging van de gestroomlijnde diesel en elektrische treinstellen die vanaf 1934 door NS indienst werden gesteld, koos NS ervoor om ook haar nieuwe motorwagens op deze wijze op te bouwen. De voorgaande serie motorwagens voor de “Woldjer spoorlijnen” in het noorden van het land waren nog geheel geklonken.
De nieuwe serie motorwagens bestond uit 8 stuks en waren geheel gelast. Daardoor kon aanzienlijk gewicht worden bespaard. Deze serie werd eind 1937 indienst gesteld met de nummers NS omBC 2901-2908.

Uiterlijk waren ze afwijkend van de eerder geleverde treinstellen door een gewijzigde vorm van de koppen. De ruiten waren hoger uitgevoerd en de achterwand van de cabine was voorzien van glazen ruiten Zo had het publiek een fraai zicht over de spoorbaan. Al na enkele jaren werd hier alsnog mat glas in geplaatst en was de doorkijk niet langer mogelijk.
Naast de cabinedeuren waren bakjes in de zijwand gemaakt die aangaven of men aan deze zijde kon in- of uitstappen. De bakjes waren voorzien van een melkglazen ruit waarop bovenaan IN stond en onderaan UIT. Achter het bordje was een lamp aangebracht die door de machinist geschakeld werd. Deze bordjes vervielen na 1948 waarbij de wandbeplating dicht werd gemaakt.

De omBC’s begonnen hun diensten in Arnhem voor dient op het baanvak Amersfoort-Ede-Arhnem-Doetinchem. Soms reden ze daarbij per twee waarbij 1 in opzending. In de oorlogsjaren stonden ze vrijwel steeds in Arnhem stil. Uiteindelijk raakte diverse exemplaren van de toch al niet bijzonder grote serie door oorlogshandelingen beschadigd. Twee stuks raakte vermist waarvan er 1 werd teruggevonden in bezet gebied. De omBC 2901, 2902, 2903, 2905, 2906 werden uiteindelijk gesloopt.

Na de bevrijding kwam al snel de ongeschonden 2904 weer in dienst en ging, evenals de daarna herstelde omBC 2900-en, dienst doen op het baanvan Gouda-Alphen-Leiden. Ze waren gestationeerd in Utrecht en vertrokken iedere dag leeg naar Goude voor hun diensten.
Eind 1945 kwam NS 2908 weer in dienst, pas in 1947 gevolgd door de 2907.
In 1948 reed deze omBC 2907 meerdere keren tussen Amsterdam en Brussel, Dit waren de enige grensoverschrijdende diensten van een omBC.
In 1949 en nogmaals in 1950 is dezelfde 2907 ook ingezet voor NVBS diesel rondritten en kwam zo ook eenmalig op heel andere spoorlijnen.
De rit in 1950 verliep zelfs voor een groot deel over Belgische lijnen rondom Limburg.
De NVBS dieselrondrit van 1951 werd gereden met de omBC 2904, inmiddels vernummerd tot 101.

De omBC 2907 werd in 1950 eveneens vernummerd en als NS 102 vervolgens regelmatig ingezet als directierijtuig. In deze functie kwam het rijtuig op het gehele NS net voor inspectieritten. De omBC 2908 werd midden 1950 vernummerd in 103. Bij het vernummeren kregen de motorwagens naast de bagagedeur een zwart geeemailleerde plaat met treinstelnummer, de geschilderde nummers op de koppen vervielen.

Met de komst van de nieuwe DE1 en DE2 treinstellen in 1953 (de laten als “blauwe engelen” bekende treinstellen) waren de laatste drie omBC’s niet langer nodig en reden ze in de winter van 1952 hun laatste reguliere ritten. Nog voor het einde van het jaar werden de 2904 (101) en 2908 (103) afgevoerd. De overgebleven omBC 2907 (102) werd aangewezen als directie rijtuig waarvoor het al vaker was ingezet.

Twee jaar later, in 1954, werd deze NS 102 vernummerd in NS omAB 11. Midden 1955 werd het rijtuig in Haarlem gewijzigd. Voor de inspectieritten was de Scharfenberg koppeling niet langer nodig. Deze werd afgenomen en de schortbeplating aan de voorzijde werd dichtgezet. Ook werden alle klasseborden verwijderd. Op de nummerplaat stond alleen NS 11 vermeld.
Tegelijk met deze aanpassing kreeg het rijtuig een schilderbeurt waarbij het blauw werd geschilderd. Daardoor vertoonde het veel gelijkenis met het andere in 1954 nieuw indienst gestelde directie rijtuig, de NS 20 (bekend als “kameel”. Ook deze had geen koppelingen enz.
Als zodanig deed de laatste OmBC bij NS dienst naast het andere directie rijtuig waarna het in 1961 afgevoerd werd.
 

Aanvulling bouwbeschrijving:

Een tip voor degene die hun motorwagen door vrij krappe bogen willen laten rijden:

Slijp de hoeken van de bovenste plaat van de aandrijving af. De montagelipjes van de messing dekplaat vervallen hierdoor dus u zult het plaatje met wat lijm aan het draaistel moeten bevestigen. Het is aan te raden om vooraf aan het slijpen de hele aandrijving te demonteren zodat geen slijpsel in de motor of tussen de tandwielen kan komen. (met dank aan R. Bennis)

DAKOPBOUW - extra toelichting:
Het blijkt dat de dakopbouw toch wat onduidelijk kan zijn. Belangrijk bij het maken is dat de vouwlijn van de zijschotten aan de buitenzijde komt en dat er iets meer dan haaks wordt gevouwen. Het half weggeëtste deel van de zijkant ligt op het dak en de lipjes gaan in de sleufjes van het dak. De zijkanten moeten precies parallel staan aan elkaar zodat het bovenste deel goed past en ook de kopwandjes goed sluiten. Zie de doorsnede tekeningen hieronder.