Schilderen; de grondlaag

De grondlaag dient ervoor om de verflaag goed te laten hechten op de ondergrond. Er zijn hiervoor vele soorten grondverf / primer leverbaar.

Voor geheel messing modellen wordt veel gebruik gemaakt van zogenaamde etsende primer (etchprimer). Dit materiaal is meestal op twee componentenbasis en dient op heel schoon (gestraald) messing te worden aangebracht. Tegenwoordig is deze primer echter ook in suitbus leverbaar van Sikkens. De hechting aan messing is bijzonder goed, aan kunststof is het echter duidelijk niet goed. Gebruik van de twee componenten variant is voor de modelbouwer thuis niet erg ideaal, ook omdat uw verfspuit heel erg goed gereinigd moet worden want de verf zal zich ook in de spuit verharden.

Voor veel modellen maken we echter gebruik van eenvoudige bussen Alabastine spuitplamuur. Dit levert wel eens wat vreemde blikken maar voor de modelbouw werkt deze primer ideaal. In tegenstelling tot de benaming laat het nagenoeg geen dikte achter tenzij u vele lagen spuit. Het hecht uitstekend op schoon messing en kunststof en reageerd niet met onze lakken. Deze primer is eenvoudig verkrijgbaar bij de bouwmarkt in spuitbus. Ook Motip levert een bruikbare primer maar deze spuitbussen geven veel meer verf af wat weer tot verlies van detail leidt.

Net voor het spuiten tegen goed licht in kijken of er geen stof op ligt, eventueel zachtjes wegblazen.

De grondlaag dient u in ongeveer twee zeer dunne lagen aan te brengen. Begin naast het model op ca. 25cm afstand en ga in 1 beweging over het model in een vlotte beweging. De laag dient lichtjes dekkend te zijn, de onderliggende kleur daarbij nog zichtbaar. Laat het model een kwartiertje drogen en spuit een tweede laag.

Spuit nooit meer grondverf dan noodzakelijk!! Dekkende lagen zijn eigenlijk altijd te dik... Teveel grondverf bind slecht met de onderlaag en zal sneller reageren met de aan te brengen laklaag (loskomen!)Als op het model overal iets van primer zit, hoe dun ook, is dat voldoende!

Na het drogen het model weer goed stofvrij wegleggen (bv onder een plastic bak).

Na goed drogen kunt u het model in de definitieve kleur spuiten. Zie het menu hiernaast